Baltic Clipper

Kelionės į Sardiniją

Keliaujantiems į Sardiniją

Sardinija – bendra informacija

  • Gyventojų: 1,7 mln.
  • Sostinė: Kaljaris
  • Priklauso Italijai
  • Kalbos: italų ir sardiniečių

Antra didžiausia sala Viduržemio jūroje priklauso Italijai, tačiau turi pakankamai nemažą autonomiją. 

Sardinija turi be galo įvairią gamtą, kurią sudaro kalnai, miškai, pievos ir lygumos, sraunios upės, uolėti kalnai ir net smėlėti paplūdimiai. Tokios įvairovės, kokią galima pamatyti čia, nerasite niekur kitur. Sardinija nors ir priklauso Italijai, jos istorija mena daug senesnius laikus nei Romos imperija. Senovinės ir didingos civilizacijos čia viešpatavo daug seniau. 

Dabartinėje Sardinijoje persipynusi vietinė autentika, su bendromis itališkomis tradicijomis. Kalnų ir nuostabių pakrančių kupina gamta pakerės ir kvies sugrįžti dar kartą.

Kada keliauti?

Nesibaiminantiems karščio galima keliauti ištisus metus, tačiau švelniausia ir maloniausia šiluma bei pats draugiškiausias oras būna kovo-gegužės ir rugsėjo-spalio mėnesiais.

Ką pamatyti?

  • Neptūno griova– pavadinimą gavęs pagal Romos jūrų dievą – Neptūną, „Neptūno“ griova yra stalaktiktų urvas Sardinijoje. Tai viena iš populiariausių turistų lankomų vietų šioje saloje, tačiau ne ką mažiau už pačius urvus įspūdingi ir laiptai, kuriais einama iki griovos.
  • Su Nuraxi di Barumini gynybinė tvirtovė – prieš 20 metų į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukta gyvenvietė/tvirtovė pastatyta maždaug 1,5 tūkstančio metų prieš kristų.
  • Nora – dar vienas senovinis Sardinijos miestas pačiuose salos pietuose. Jis įkurtas dar gerokai prieš Romos viešpatavimą regione, tačiau būtent Romos Imperija išgarsino Norą.
  • Kaljaris – Sardinijos sostinė yra labai gražus ir unikalus miestas, kuriame būtinai užsukite į Šv.Anos bažnyčią, Saint Remy miesto gynybinį bastioną bei prisėskite vietinėje kavinėje arba restorane.

Ką paragauti?

Apie makaronus, picas arba lazaniją žinome visi. Tačiau tai visiems pažįstama Italijos virtuvė. O kaip gi Sardinija? Ji irgi turi ką pasiūlyti.

  • Su Porcheddu – kepta kiauliena, kuriai pagaminti reikia net penkių valandų. Tai tikra Sardinijos restoranų, ypač provincijos, tradicija. Rezultate valgoma traški, unikaliais pagardais paskaninta kiauliena.
  • Zuppa Gallurese– tradicinis Sardinijos patiekalas, gaminamas iš avienos sultinio ir mėsos, kuri išsluoksniuojama šalia duonos. 

Ką patirti?

  • Neužsibūkite vien Kaljaryje – dažnai žmonės, keliaudami į Italiją, praleidžia jos tikrąjį grožį pro akis. Tikrasis grožis gali slypėti mažuose miesteliuose, ne tik sostinėje Kaljaryje. Nesidrovėkite išsinuomoti automobilį arba sėsti į turistinį autobusą.
  • Pasiplaukiokite su laivu žydra bei mėlyna Viduržemio jūra bei įspūdingos pakrantės tikrai įstrigs atmintyje.
  • Paragaukite vietinio vyno – Sardinija turi labai gilias vyndarystės tradicijas. Nepraleiskite progos paskanauti unikalaus itališko vyno.

Ką parsivežti?

  • Pinti krepšiai – Sardinijos amatininkai turi ypatingą pynimo techniką ir paprastai ja su niekuo nesidalina. Dėl to jų nupinti krepšiai bei produktai atrodo unikaliai.
  • Kamštiniai aksesuarai – Sardinijos miškuose pilna kamščio, dėl to tikrai nemaža dalis suvenyrų bei aksesuarų gaminami būtent iš šio produkto. Tai gali būti unikali dovana arba net tapti unikalia jūsų pačių garderobo arba namų dalimi.