Keliaujantiems į Madagaskarą
Madagaskaras– bendra informacija
- Sostinė ir didžiausias miestas – Antananaryvas (1,6 mln. gyventojų 2019m. duomenimis)
- Gyventojų visoje šalyje: 25,2 mln., 2019m. duomenimis
- Religija: 85% krikščionys (56 proc. protestantai ir 28 proc. katalikai, 1 proc. kiti), 3% musulmonai, 4,5% garbina senuosius dievus
- Kalba: malagasių ir prancūzų
- Valdymo forma: pusiau prezidentinė demokratinė respublika
Jeigu būtų renkamas egzotiškiausių valstybių sąrašas, jame garantuotai vietą turėtų ir Madagaskaras. Ketvirta pagal dydį sala pasaulyje dažnai vadinama rojaus kampeliu žemėje. Indijos vandenyne esantis Madagaskaras gali didžiuotis įspūdinga bei tikrai Unikalia gamta (verta didžiosios raidės). Net 90 procentų Madagaskare esančių gyvūnų nėra randami niekur kitur. Geriausiai žinomi - lemūrai, tapę neoficialiu šios šalies simboliu.
Dėka to, kad ilgai buvo neatrastas ir nekolonizuotas, Madagaskaras išlaikę ryškią vietinę kultūrą bei apsaugojo savo gamtą. Daugybę amžių sala tarnavo kaip tarpinė stotelę, kurią pamėgo piratai, bei prekeiviai vergais. Tik 1897m. šalį užvaldė Prancūzijos imperija. Madagaskaro žemės po Europos kolonistų kojomis krito labai vėlai, lyginant su likusia Afrika arba kitais žemynais. Visgi 1960m. Madagaskaras paskelbė nepriklausomybę ir tapo respublika.
Dabar šalyje auga turizmas, kuris tampa vienu iš svarbiausių vietinės ekonomikos variklių. Atvykėlius pakeri unikali gamta, šilti žmonės bei kerinti įvairovė. Ieškantiems išskirtinės, įsimintinos bei įspūdingos vietos kitai kelionei labai rekomenduojame Madagaskarą.
Kada keliauti?
Madagaskaras pasižymi tropiniu klimatu, kur oras maloniai šiltas ištisus metus. Visgi geriausia vengti vėlyvo gruodžio – kovo mėnesių intervalo, mat tada salą slegia tropinės liūtys bei ciklonai. Dėl šios priežasties geriausias laikas keliauti į Madagaskarą yra balandis – gruodžio vidurys.
Ką pamatyti?
- Tsingy de Bemaraha nacionalinis parkas – šiaurės vakarinėje šalies dalyje esantis gamtos objektas patenka į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Kalkakmenio uolos – ryškiausia parko dalis. Jos yra beveik 200 mln. metų amžiaus, tačiau galutinai lietus jas nugludino per pastaruosius 5 milijonus metų. Aplankykite, pamatykite ir į(si)amžinkite.
- Lemūrai ir beždžionės – kadangi apie 90 procentų Madagaskaro gyvūnijos išskirtinė ir nerandama niekur kitur pasaulyje, būtinai skirkite laiko artimesnei pažinčiai. Labiausiai turistus džiugina beždžionės bei katiniai lemūrai.
- Antananaryvas – didžiausias šalies miestas ir sostinė turi visko: restoranų, vietinių turgelių, pramogų centrų, naktinių klubų bei meno galerijų. Antananaryvo viduryje telkšo nedidelis ežeras. Tarp didžiausio dėmesio sulaukiančių objektų – Karalienės rūmai, Ambohimanga, Lemūrų parkas ir kt.
- Nosy be – ši sala yra tik 320 kv. km dydžio, tačiau vietine kalba pavadinimas reiškia „Didžioji sala“. Nuostabūs žali plotai, tanki augmenija, rečiausi iš rečiausių gyvūnai ir auksinio smėlio paplūdimiai su žydru vandeniu nepaliks jūsų abejingų.
- Isalo nacionalinis parkas – vienas iš gražiausių gamtos kampelių saloje, šis kanjonų, iškyšulių, plynių bei eroduotų uolų pilnas parkas gali užburti savo didybe. Tiek floros, tiek faunos įvairovė arba tas pats dailininko paveikslų vertas peizažas minčių neapleis dar ilgai po vizito.
Ką paragauti?
Madagaskare dominuoja malagasių kultūra. Štai patys skaniausi bei įdomiausi vietinės virtuvės gaminiai:
- Zebu jautiena – Madagaskare mėsa yra labai svarbus maisto raciono pamatas. Zebu – vietinė jautiena, kuri čia yra bene vienintelė rūšis. Zebu būna patiekiama kaip filė, grilyje kepta arba troškinta mėsa.
- Romazava– jautiena su pomidorų, česnakų, imbiero bei troškintų žalumynų garnyrais. Tai labai ekstravagantiškas patiekalas, kuriam tinkamai paruošti mėsą reikia keleto valandų.
- Ravitoto – niekuo nesusijęs su ravioliais ar risotto, ravitoto yra trinti manijoko lapai. Truputėlį špinatus primenantys žalumynai gali būti patiekiami kaip vegetariškas gardumynas arba pagardinti kokosų pienu, prieskoniais arba troškinami kartu su kiauliena.
- Tilapia a la Malagasy – malagasiška tilapia – žuvis, kepta pomidorų, žalumynų, svogūnų, česnakų, imbierų padaže.
Ką patirti?
- Pasiplaukiojimas su rykliais – šalia Madagaskaro krantų plaukioja gausybė unikalių delfinų, vėžlių, tačiau didžiausias adrenalinas bei įdomumas – pasiplaukiojimai šalia ryklių. Didžiuliai jūros valdovai tikrai nepuola žmonių, tad saugiai, bet kiek intriguojančiai pasiplaukiosite.
- Pasivaikščiokite baobabų taku – baobabai – labai reti Afrikoje augantys medžiai storu kamienu. Madagaskare yra unikalus „gyvybės medžių“ takas, kuris įkvepia bei palieka stiprių įspūdžiu.
- Stebėkite gyvąją gamtą– per 280 unikalių rūšių paukščių, keli šimtai niekur kitur nerandamų žinduolių ir dar daug unikalios gyvosios gamtos pavyzdžių. Įamžinkite juos savo atmintyje bei fotoaparate.
- Pasimėgaukite auksiniais paplūdimiais – Robinzono Kruzo bei egzotines istorijas idealiai atspindintys Madagaskaro paplūdimiai niekuo nenusileidžia gražiausiems pasaulyje. Pasilepinti saulės spinduliais arba įmerkti kojas į žydrą Indijos vandenyną – malonumas, kurio nusipelno kiekvienas.
Ką parsivežti?
Apsipirkdami suvenyrų krautuvėlėje arba vietiniame turguje, iš Madagaskaro būtinai parsivežkite:
- Kava – nors ji gana reta, tačiau Madagaskare augantys kavamedžiai leidžia vietiniams gaminti itin unikalią bei pasaulyje vertinamą kavą. Čia jos kainos juokingai mažos, tad nepraleiskite progos įsigyti.
- Pakabukai arba suvenyrai su lemūrais – vietiniu simboliu esantis lemūras vaizduojamas visur, ant keramikos gaminių, raktų pakabukų t.t. Nepraleiskite progos tokį suvenyrą įsigyti ir jūs.
- Baobabo sėklos – jeigu mėgstate sodininkystę, galite įsigyti maišelį baobabo sėklų. Tai labai retas produktas, kurio Lietuvoje tikrai nerasite.