Baltic Clipper

Kelionės į Dominiką

Keliaujantiems į Dominiką

Dominika– bendra informacija

  • Sostinė ir didžiausias miestas - Rozo
  • Gyventojų: 74 tūkst.
  • Religija: 94% krikščionys, 3% išpažįsta vietinį tikėjimą
  • Kalbos: oficiali – anglų
  • Valdymo forma: parlamentinė respublika

Tai nedidelė sala rytinėje Karibų jūros ir Karibų salyno dalyje. Dažnai šią šalį maišo su Dominikos Respublika, tačiau tai dvi atskiros valstybės. Lengviausia atsiminti taip – Dominikoje kalbama angliškai, o Dominikos respublikoje – ispaniškai.

Salos grožis aukštinamas jau ne vieną šimtą metų. Atogrąžų miškai, unikali gyvūnija bei nuostabūs paplūdimiai traukte traukia turistus iš viso pasaulio. Apsilankykite ir jūs!

Kada keliauti?

Nors tikrai niekada nerasite blogo laiko keliauti į Karibus bei Dominiką, geriausias laikas būti čia yra gruodžio-balandžio mėnesiai. Nors čia smagu visada, laikotarpyje tarp gegužės ir spalio prasideda dideli lietūs bei temperatūros stulpeliai lengvai perkopia 30 laipsnių Celsijaus.

Ką pamatyti?

  • Rozo – nedidukas, vos apie 15 tūkstančių gyventojų turintis miestas yra salos širdis. Miestas įsikūręs šalia jūros, o pro jį teką Rozo upė, tad Dominikos gyvenimas nuolat sukasi aplink vandenį. Pats miestas turi dar XVIIIa. menančios architektūros, o bet kada užmetus žvilgsnį į tolumą galima pamatyti nuostabų kraštovaizdį.
  • Morn Trua Pitono nacionalinis parkas – UNESCO pasaulio paveldo sąraše esantis parkas užima nedidelį, 7 hektarų plotą. Tačiau jame yra daug Raudonojoje knygoje esančių gyvūnų, nemažai karštųjų versmių ir tikrai ne viena paslėpta įdomybė.
  • „Verdantis“ ežeras – dar žinomas Boilingo vardu, jis tokį pavadinimą užsitraukė pelnytai. Mat  iš tiesų vanduo čia telkšo virš fumarolės (garų ir dujų, besiveržiančių iš žemės šaltinis). Dar vienas UNESCO pasaulio paveldo sąraše esantis objektas atrodo tikrai įspūdingai. Garuojantis žalias vanduo pasiekia net iki 93 laipsnių Celsijaus temperatūrą. Be gido arti šios vietos geriau neikite.

Ką paragauti?

Nors pagal plotą ir gyventojus Dominika atrodo maža, jos virtuvė to tikrai neišduoda. Rekomenduojame paragauti:

  • Kalnų vištą be vištienos – nustebsite sužinoję, kad vietiniai gyventojai „kalnų višta“ vadina dideles varles, kurios gyvena saloje. Tai yra itin vertinamas skanėstas, laikomas nacionaliniu patiekalu. Panašios į įprastas varlių kojeles, šios Dominikos „vištos“ tikrai vertos atsidurti ant jūsų stalo.
  • Manicou – rūkyto oposumo mėsa, pagardinta su įvairiais prieskoniais. Nors daug kam oposumo skonis nėra pažįstamas, visi paragavę negaili pagyrų.
  • Chatou vanduo – dar vienas, kiek apgaulingas pavadinimas. Chatou vandeniu Dominikos gyventojai įvardina aštuonkojų sriubą su koldūnais bei įvairiomis daržovėmis. Labai unikalaus skonio patiekalas, kuriam verta skirti dėmesio.

Ką patirti?

Dominika turi ne tik nuostabią gamtą, tačiau ir puikias pakrantes bei skaidrią jūrą. Pasimėgaukite sausumos ir vandens malonumais!

  • Išsimaudykite po kriokliu – salos gilumoje yra ne vienas krioklys. Jie nėra itin galingi ar sraunūs, todėl maloniai galėsite po jais išsimaudyti ir įamžinti tokią įsimintiną akimirką.
  • Apiplaukite laivu aplink salą – gana paprasta, tačiau daug įspūdžių atnešianti pramoga. Galite išsinuomoti laivą su kapitonu, kuris parinks vaizdingą maršrutą arba išsinuomoti atskirą katamaraną ir viską pažinti sava eiga. Jus nustebins ne tik žaliosios gamtos grožis, tačiau ir daugybė jūros gyvūnijos.
  • Pastebėkite paukščius – kai tiek daug unikalių ir gražių paukščių skraido laisvėje, galima pagalvoti, kad esate pačiame įspūdingiausiame zoologijos sode po atviru dangumi. 

Ką parsivežti?

  • Romas – Karibų salų romas laikomas aukščiausios kokybės produktu. Čia gilios bei labai sėkmingos gamybos tradicijos, tad rasite tikrai ne vieną prabangų bei itin šaunų romo pasirinkimą.
  • Prieskoniai – kaip ir viduramžiais, taip ir dabar, Karibų salos yra prieskonių namai. Čia rasite tikro, vietinio cinamono bei kakavos. Pastaroji Dominikoje yra itin aukštos kokybės.
  • Džemai ir uogienės – daug kas teigia, kad Dominikos džemai bei uogienės yra bene skaniausi visame pasaulyje. Agavų, greipfrutų, laimų ir mango skoniai dažniausiai dominuoja prekystalius, o tokių Lietuvoje įsigyti sunku, o ką jau kalbėti apie pasidarymą...