Baltic Clipper

Kelionės į Maltą

Keliaujantiems į Maltą

Malta – bendra informacija

  • Gyventojų: 470 tūkst.
  • Sostinė: Valeta
  • Oficialios kalbos: maltiečių, anglų, tačiau du trečdaliai žmonių kalba neoficialia, italų kalba.
  • Valeta yra mažiausia ES valstybės sostinė
  • Religija: katalikai – 94%, 4% - ateistai
  • Valiuta: euras

Per visą savo istoriją Malta buvo be galo svarbus uostas ir prekybos bei strateginis taškas Viduržemio jūroje. 

Spalvingi salos viduramžiai leidžia maltiečiams didžiuotis ypatinga architektūra, o puikus klimatas – gražia gamta. Šiuo metu Malta yra viena iš populiariausių turistų lankomų šalių Europoje. Nedidelę teritorija atperka šimtai lankytinų vietų bei dešimtys malonių įspūdžių, kuriuos galima patirti Valetoje, Barrakka soduose ir kitose vietose.

Kada keliauti?

Ekspertai rekomenduoja gegužės bei rugsėjo-spalio mėnesius. Tuomet oras ir klimatas būna patys maloniausi.

Ką pamatyti?

  • Valeta– Maltos sostinė yra nedidelis, bet gražus miestas. Čia persipina viduramžiška riterių istorija ir modernus XXIa. gyvenimas.
  • Šv. Jono katedra – Valetoje esanti katedra išsiskiria puošnumu bei pompastika. Būdami Valetoje nepraleiskite pro akis šio architektūros šedevro.
  • Mėlynoji griova – viena iš populiariausių lankytinų vietų  Maltoje. Šis natūralus gamtos darinys yra šalia vandens susiformavę urvai. Visiškai skaidrus vanduo leidžia pasimėgauti vaizdu iš laivelio arba panardyti ir tai išvysti iš dar arčiau.
  • Šv. Elmo tvirtovė– dar XVIa. statyta tvirtovė padėjo atremti turkų įsiveržimą 1565 metais ir tarnavo kaip gynybinis taškas per Antrąjį pasaulinį karą.

Ką paragauti?

  • Fenek – triušio mėsos troškinys. Įprastai restoranų virtuvė turi savo unikalius receptus, kuriais renkasi pagardinti šį skanėstą. Tai yra nacionalinis Maltos patiekalas.
  • Maltietiški sūriai– Gbejniet – originaliausias vietinis sūris. Jis čia patiekiamas apkeptas, dedamas ant salotų, viduje ravioli ir t.t.
  • Pastizzi kepinėliai – tai beveik vizitinė Maltos virtuvės kortelė. Tradiciniuose maltietiškuose kepinukuose bus rikotos sūrys arba aštrūs žirneliai
  • Ftira – traškus duonos paplotėlis, panašus į spurgą, išteptas alyvuogių aliejuje ir padengtas įvairiausiais ingredientais, tarp kurių gali būti tunas, ančiuviai, alyvuogės, pupelės bei daugybė kitų skanėstų.

Ką patirti?

  • Pažinkite mažesnes Maltos salas – skaidri žydra jūra Viduržemio supa visas Maltos salas. Tačiau nepaisant to, kad dauguma turistų traukos objektų yra Valetoje bei didžiausioje saloje, net ir mažesnės salos gali suteikti puikių įspūdžių. Tai nuošalūs gamtos kampeliai, kur pavyks atsipalaiduoti ar net atitrūkti nuo likusio pasaulio.
  • Pasigėrėkite Barrakka sodų vaizdais – šalia Valetos yra Barrakka sodai. Ten bus vieni iš gražiausių vaizdų visoje Maltoje. 
  • Pajauskite Antrojo PK atmosferą – Elmo tvirtovė, Lascaris karo kambariai, esantys 45m po žeme bei HMS Maori – karinis laivas, nuskendęs prie Maltos krantų. Visa tai galite patyrinėti patys ir susipažinti su svarbia Maltos istorijos dalimi.
  • Pamatykite, kuriame urve gyveno žmonės – iki 1911m. Ghar Dalam urve gyveno žmonės. Nors jie čia įsikūrė dar prieš 7 tūkstančius metų, gyvenimas urve virte virė dar ilgai. Nors čia nėra daug prabangos ar pompastikos, tačiau šis muziejus/urvas yra itin unikalus.

Ką parsivežti?

  • Dygliuotos kriaušės – jeigu greitai suvalgysite, galite parsivežti ir vieną iš vietinių dygliuotų kriaušių. Mūsų platumų šalyse tokių įsigyti arba paragauti yra itin sudėtinga.
  • Maltietiškas stiklas – Maltos stikladirbiai, ypač iš senosios sostinės -Mdinos, gamina itin įspūdingus stiklo kūrinius. Vieną arba kelis yra tikrai verta parsivežti.
  • Maltiečių kryžius – pats ikoniškiausias Maltos simbolis, kuris leis prisiminti kur buvote.
  • Kaktusų gėrimas – alkoholinis kaktusų gėrimas įprastai nesutinkamas niekur kitur nei Meksikoje ir Maltoje. Tai gali būti puiki dovana arba skani atgaiva grįžus namo.