Keliaujantiems į Indoneziją
Indonezija – bendra informacija
- Sostinė ir didžiausias miestas – Džakarta (30 mln. gyventojų, 2019m. duomenimis)
- Gyventojų: 265 mln. 2019m. duomenimis
- Teritorijos dydis: 1 904 569 kv. km
- Religija (2019m. duomenimis): 87% musulmonai, 10% krikščionys, 2% induistai
- Valiuta: Indonezijos rupija (IDR)
- Kalbos: Indoneziečių (oficiali bei nacionalinė), taip pat yra ir per 700 skirtingų mažesnių kalbų
- Valdymo forma: unitarinė prezidentinė konstitucinė respublika
Ketvirta pagal gyventojų skaičių valstybė pasaulyje turi ir didžiausią musulmonų populiaciją. Tai gana paradoksalu, mat Indonezijoje rūko labai daug žmonių, o štai Vidurio Rytų Arabijos valstybėse rūkyti cigaretes yra griežtai draudžiama. Tačiau tokia yra Indonezija – pilna kontrastų ir įdomybių.
Pati Indonezija plyti tarp Ramiojo ir Indijos vandenyno, o visą teritoriją sudaro net 17 tūkstančių salų. Balis, Java, Sumatra, Borneo yra pačios žymiausios, tačiau tūkstančiai kitų tikrai mažai kuo nusileidžia savo populiaresnėms kaimynėms.
Daug keliaudami po Indoneziją pastebėtumėte, kad nors tropinė, pusiaujo džiunglių apsupta gamta ir yra panaši daugelyje šalies vietų – žmonės čia skirtingi. Taip yra dėl to, kad Indonezijoje gyvena per 300 skirtingų etninių grupių. Jos turi skirtingus papročius, o kartais ir kalbą. Dabar dauguma turistų keliauja į Borneo arba Balį, tačiau pamatyti ką tikrai yra ir kitose vietose. Jeigu ieškote galimybės nukeliauti į labai gražią, unikalią ir daug ką pasiūlyti galinčią vietą, rinkitės Indoneziją.
Kada keliauti?
Kadangi šalis yra prie pusiaujo, oras čia malonus ištisus metus, tačiau tikriausiai norėsite išvengti lietingojo sezono. Dėl šios priežasties į Indoneziją geriausia keliauti tarp gegužės ir rugsėjo.
Ką pamatyti?
- Uluwatu šventykla – Balyje yra daug nuostabių šventyklų ir Uluwatu galbūt yra įspūdingiausia iš visų. Ant stačios uolos krašto stūksanti šventykla yra ne tik nuostabioje vietoje ir atveria kvapą gniaužiantį vaizdą į jūrą, tačiau turi ir didžiulę kultūrinę bei istorinę vertę. Turistai tai įvardina kaip vieną labiausiai dėmesio vertų Balio vietų.
- Dieng plynaukštė – nuostabūs gamtos vaizdai iš aukšto, karštosios versmės, senovinės induizmo šventovės ir net kartą per metus vykstantis tradicinių apeigų festivalis. Turėdami progą būtinai aplankykite šią vietą.
- Džakarta – labai realu, kad dėl nežmonišku greičiu augančios populiacijos šis Javos saloje esantis megapolis greitai nebeliks sostine. Taip vietos valdžia stengiasi išvengti didelės katastrofos. Tačiau kol kas tai yra po Tokijo daugiausiai gyventojų turintis, multikultūriškas, labai gyvas, istoriškas ir pilnas lankytinų vietų miestas, kuriame nuobodu tikrai nebus. Temperatūra dieną, ištisus metus čia siekia bent 26 laipsnius Celsijaus.
- Borobudur šventykla – didžiausia pasaulyje budistų šventykla laikoma „būtinu aplankyti“ objektu Indonezijoje. Pastatyta dar prieš 1300 metų, Borobudur istorija neatsiejama nuo pačios Indonezijos istorijos.
- Toba ežeras – kone dvigubai už Singapūrą didesnis ežeras pribloškiančiai atrodo iš visų pusių. Aplink ežerą taip pat yra daugybė lankytinų ir dėmesio vertų vietų.
- Wae Rebo kaimas – nuostabus ir unikalus vietinis kaimas, kuris labai žavi turistus. Smailūs kūgio formos nameliai bei kvapą gniaužiantys peizažai it medus mešką traukia atvykėlius.
Ką paragauti?
- Kopi (vietinė kava) – kaip galbūt žinote, Indonezijoje yra itin stipri kavos kultūra. Balyje, Sumatroje, Javoje auga tikrai sodraus skonio bei aukštos kokybės kavos pupelės. Kadangi plantacijos įkurdinamos ant derlingo, vulkaninio dirvožemio, kava neretai turi ypatingą skonį. Tiek šalta, tiek karšta kopi kava bus labai puikus būdas atsigaivinti arba tonizuotis.
- Pisang goreng (Skrudinti bananai) - Pisang Goreng yra skrudinti bananai, kurie pateikiami su medumi, palmių cukraus sirupu, kokosų granulėmis arba vaniliniais ledais. Bet kokia kombinacija palepins skonio receptorius ir bus puikus desertas.
- Spring Rolls (daržovių suktinukai) – Rytų Azijoje daržovių suktinukai yra vienas iš svarbiausių ir populiariausių užkandžių. Indonezijoje jie taip pat yra unikalūs. Suktinukų užpildas bus daržovių bei maltos vištienos mišinys, o populiariausi padažai – saldžiarūgštis arba riešutų. Paragaukite. Jeigu patiks, tokį skanėstą nesunkiai pasidarysite ir namuose.
- Sate Padang – įvairi mėsa (dažniausiai jautiena) marinuojama prieskoniuose, o tada kepama ant grilio. Tada paruoštas patiekalas patiekiamas ant suspaustų ryžių pyragėlio vadinamo ketupat bei padengiamas rudu padažu. Tikras skanumynas.
Ką patirti?
- Pasisupkite Ubud džiunglių sūpynėmis – nors ir pats Ubud miško ir šventyklos kompleksas yra nuostabus, nevertėtų praleisti ir džiunglių sūpynių. Atsipalaiduokite ir lengvai besisupdami apžiūrėkite džiungles iš aukščiau.
- Plaukiokite su negeliančiomis medūzomis – tikrai yra tokių žmonių, kurie pamatę medūzas labai greitai bėga iš vandens. Tačiau Kakaban ežere tą daryti nebūtina, mat medūzos čia negelia, o pasiplaukiojimas šalia milijonų keistų, tačiau labai įdomių šių vandens gyventojų paliks stiprių įspūdžių.
- Susitikite akis į akį su Komodo Drakonu – tęsiant gyvosios gamtos įdomybes, negalima nepaminėti Komodo nacionalinio parko, kur galima pamatyti įspūdingus driežus, komodo drakonus.
- Leiskitės į safarį prie ugnikalnių – Indonezija yra apdovanota Žemės ir čia stūksantys ugnikalniai ne tik dirvą paverčia derlinga, tačiau leidžia pamatyti ir be galo nuostabius vaizdus iš aukšto, susipažinti su nuostabia gamta. Organizuojamas ne vienas safaris su visureigiais, prisijunkite ir jūs.
Ką parsivežti?
- Kava – nesvarbu ar jūs, ar jūsų artimieji, kažkas iš pažįstamų rato tikrai mėgsta kavą. Jeigu jau paragavote ir ji jums patiko, kodėl gi neparvežus tokių dovanų kitiems?
- Aitvarai – čionykščiuose kraštuose aitvarai simbolizuoja dievybes bei šventumą. Ypač, jeigu lankysitės induizmą išpažįstančiame Balyje, pastebėsite, kad ten yra labai platus aitvarų pasirinkimas, tad vieną parsigabenti galite ir jūs.
- Arakas bei Indonezijos vynas – arakas yra vietinis alkoholinis gėrimas, kuris puikiai tinka visiems kokteiliams maišyti. Jis, kaip ir vietiniai vynai gaminamas iš fermentuotų ryžių. Visose tradicinėse vietinių ceremonijose arba šventėse butelis arako bei vyno tiesiog turi būti ant stalo.
- Audiniai – vietinės moterys su siuvimo mašinėlėmis arba primityviomis audimo staklėmis atlieka kone stebuklus. Šalikai, pagalvėlės, skaros, staltiesės ir įvairūs drabužiai čia gaminami su labai unikaliais raštais. Nepraleiskite progos namo parsigabenti kai ką tikrai autentiško.