Baltic Clipper
Mūsų Facebook puslapis

Kelionės į Kemerą

Kelionių filtras


Viešbučio kategorija
Maitinimas

Keliaujantiems į Kemerą

Turkija – bendra informacija

  • Sostinė – Ankara (5,4 mln. gyventojų 2019 m. duomenimis).
  • Didžiausias miestas – Stambulas (15 mln. gyventojų, 2019 m. duomenimis).
  • Gyventojų visoje šalyje: 82 mln., 2019 m. duomenimis.
  • Religija: 98,3% musulmonai, 0,4% krikščionys.

Pagrindinė kalba: turkų.

Valdymo forma: unitarinė prezidentinė konstitucinė respublika.

Kemeras– bendra informacija

  • Gyventojų: 43 tūkst. (2019 m. duomenimis).
  • Kemeras – kurortinio tipo miestas.

Kemeras – Antalijos regione, visai netoli pačio Antalijos miesto esantis kurortas. Vieta, kurioje įsikūrusi Alanija dar vadinama Turkijos Rivjera, mat čia yra gražiausi paplūdimiai bei suplūsta daugiausiai turistų. Kemero įkūrimo istorija mena dar gilią Antiką. Dabartinėje miesto vietoje stūksojo senovės graikų miestas Idyrosas. Laikui bėgant Graikijos įtaka Anatolijoje silpo ir žemes perėmė turkai.

Kurortą iš vienos pusės skalauja Viduržemio jūra, iš kitos saugo Tauro kalnai. Visa ši geografija ir istorija susideda į bendrą visumą, kurios dėka Kemero gamta bei kurortą supantis kraštovaizdis yra nepaprastai gražūs. Papildomai norėtume išskirti nuostabią Viduržemio jūros pakrantę, kurioje klesti nardymas bei vandens pramogos. Kemeras – vienas geriausių Turkijos kurortų. Aplankykite jį ir jūs!

Kada keliauti?

Į Kemerą geriausia vykti kovo-gegužės bei rugsėjo-lapkričio mėnesiais. Tokiu metu oras bus malonus, bet ne per karštas (25-28 laipsniai Celsijaus), o turistų srautai ne patys didžiausi.

Ką pamatyti?

  • Kapadokijos įdomybės –  kelių dienų trukmės kelionės į Kapadokiją gali leisti pažinti vieną iš istoriškai išskirtiniausių bei spalvingiausių ne tik Turkijos, bet ir pasaulio regionų. Kapadokijoje galite leistis į jojimą žirgais besileidžiant saulei, pamatyti senovinės civilizacijos kažkada apgyvendintus urvus bei Antikos paminklus.
  • Pamukalė – jums tai bus visos dienos kelionė, tačiau išvysti kabančias Pamukalės terasas yra tikrai verta! Vietos pavadinimas turkų kalba reiškia „Medvilnės pilis“. Vieną kartą pamatę Pamukalės „kabančias vonias“, jas prisiminsite visą likusį gyvenimą. Tiesa, pačioje Pamukalėje yra ir puikiai išsilaikiusių Romos laikų griuvėsių. Deja, bet juos tikrai užgožia nuostabios gamtos grožybės. Nepadrykite klaidos ir jūs pro akis jų nepraleiskite!
  • Myra ir Kekova – Likijos (senovinis regiono, esančio dab. Turkijos teritorijoje pavadinimas) miestai Myra ir Kekova – nors yra gana netoli vienas kito, išgyveno visiškai kitokius likimus. Myra (arba Mira) buvo apgyvendinta turkų ir įgijo kitą pavadinimą. Tai labai senovinis bei įdomus miestas, su savomis paslaptimis bei istorijomis. Na, o Kekovą negailestingai pasiglemžė jūra. Šiuo metu miesto likučiai yra giliai po vandeniu. Juos stebėti galite pro specialų laivo dugną, kuris plukdo virš paskendusios Kekovos.
  • Faselis – buvo laikas, kada aplink beveik visą Viduržemio jūrą dominavo Graikija. ~700m. pr. Kr. dabartinėje Faselio vietoje įsikūrė iš Rodo atvykę graikų kolonistai. Jie čia pastatė prekyba bei amatais garsėjusį Faselį. Dabar miestas sugriuvęs ir apleistas, tačiau galima rasti gana neblogai išsilaikiusių romėnų pirčių, akveduko, miesto vartų, agoros, uosto bei kitų reikšmingų statinių liekanas.

 Ką paragauti?

 Turkijos virtuvė yra labai įvairiapusė. Turbūt žinomiausias turkiškas patiekalas Lietuvoje yra kebabas, tačiau jis tėra tik labai siaura ir maža visos šalies patiekalų paletės dalis. Nuvykus į Turkiją būtinai rekomenduojame paragauti:

  • Turkiškų saldainių (Turkish Delight arba Lokum)– apibūdinti šių saldainių skonį būtų sudėtinga. Tai unikalus produktas, kurio tikrai neturi jokia kita pasaulio šalis. Turkiški saldainiai yra ir populiarios lauktuvės, ir puikus skanėstas atostogaujant. Saldūs, su pistacijų, datulių, žemės arba graikinių riešutų įdaru gaminami gardėsiai neturi sau lygių.
  • Manti– dar Turkijos raviolli pravardžiuojami Manti tinka ir pietums, ir vakarienei. Nors juos paruošti trunka gana ilgai, vietiniai bei turistai labai mėgsta šį patiekalą. Rankų darbo tešlos kukuliukai ruošiami su ėrienos arba jautienos įdaru. Tradiciškai ant Manti pilamas į grietinę panašus padažas, tačiau pagardinimas gali skirtis priklausomai nuo regiono bei restorano. Mes labai rekomenduojame Manti, mat į kiekvieną jų porciją šefas įdeda šiek tiek širdies.
  • Baklava  – sluoksniuota tešla susukta ritinėliais. Viduje riešutai. Tešla apipilta cukraus sirupu. Saldu? Taip. Skanu? Be galo!
  • Turkiška arbata – arbatą dažnai siejame su Kinija, Šri Lanka, Anglija. Turkija tarp tų šalių įvardinama retai. O veltui, mat Turkijoje arbata siejama su svetingumu, todėl priimdami svečius namuose arba restorane turkai dažnai vaišina arbata bei susėda išgerti puodelio kartu su atvykėliais. Mes rekomenduojame saldžią obuolių arbatą, kuri yra kone visiškai išskirtinė Turkijos virtuvės dalis.
  • Kebabai – taip, galbūt Lietuvoje jį ir ragavote, tačiau autentika yra autentika. Vietiniai meistrai bei tradicijos daro savo. Visi turistai kone vienbalsiai pritaria, kad turkiški kebabai yra patys skaniausi pasaulyje. Galbūt paslaptį sužinosite jūs ir parvežę ją į Lietuvą įkursite savąjį turkiškų kebabų restoraną?

Ką patirti?

  • Užsukite į hamamą – Turkija turi gilias pirčių tradicijas. Antalijos regione, o taip pat ir Alanijoje šios tradicijos tikrai senos ir dėl to vietiniai bei atvykėliai dažnai susiburia į vietinius hamamus (pirtis). Dekompresija saunoje bei garų vonia ir masažas atstoja labai kokybiškas SPA procedūras.
  • Nerkite į gelmes– nuostabi Viduržemio jūros pakrantė siūlo neišsemiamas nardymo galimybes. Paviršinis bei povandeninis nardymas čia yra labai populiarus, todėl nesunkiai rasite sau įdomią ar patinkančią programą.
  • Plaukite adrenaliną garantuojančiais „raftais“ – raftai – daugiavietės pripučiamos valtys. Kiopriuliu kanjonas – bene gražiausias gamtos kampelis Antalijos regione. Sudedame abu dalykus kartu ir gauname kelionę, kuri privers šaukti iš džiaugsmo bei aikčioti iš nuostabus. Plukdoma tikrai nesudėtinga trasa, viską prižiūri profesionalūs instruktoriai, todėl ši pramoga bus smagi vyresniems bei jaunesniems.

Ką parsivežti?

Iš Turkijos galima parvežti pačių įvairiausių suvenyrų bei dovanų. Nesvarbu ar perkate sau, ar draugams, o gal giminaičiams – štai dalykai, kuriuos verta parsivežti iš Ispanijos:

  • Turkiški saldainiai bei arbata – jeigu neturėsite galimybės šių produktų išbandyti vietoje, būtinai juos parsivežkite. Kitu atveju nepagailėkite tokių lauktuvių savo artimiesiems!
  • Piktoji akis (Nazar) – nors dvi tautos (graikai bei turkai) ginčijasi, iš kur kilo Turkijoje ir Graikijoje, o ypač arti Turkijos esančiose Graikijos salose, populiarūs Nazar talismanai. Pasak istorijos, jie apsaugo nuo prakeiksmų bei negerų ir piktavališkų kėslų. Tai išskirtinis suvenyras, randamas tik prie Viduržemio jūros esančiose vietovėse.
  • Turkiški rankšluosčiai– kadangi šioje šalyje yra gilios pirčių tradicijos, tikrai nenuostabu, kad čia gaminami ir nuostabūs bei unikalūs rankšluosčiai. Smagiausia tai, kad už sąlyginai nedidelę kainą galima įsigyti be galo gražių rankų darbo rankšluosčių su ornamentais, iliustracijomis.
  • Kilimai, užtiesalai, audiniai– galima ginčytis, kurie gi kilimai garsesni: turkiški ar persiški? Kad ir kaip ten bebūtų, Turkijoje audžiami kilimai pasižymi pasaulinio lygio kokybe ir grožiu. Galbūt kai kam toks kilimas bus per didelis pirkinys, tad trokštantiems kiek mažesnio rankų darbo gaminio vertėtų dairytis į užtiesalus, staltieses, pledus...
  • Keramika – visame Viduržemio jūros regione yra nuostabios keramikos dailinimo tradicijos. Turkija – ne išimtis. Daugiausiai meistrų susibūrę ne kur kitur, o pačiame didžiausiame šalies mieste Stambule. Tačiau ir kurortų turguose bei vietinėse suvenyrų parduotuvėse nesunkiai rasite kažką, kas kris akį ir bus puikus suvenyras arba dovana.