Baltic Clipper

Kelionės į Kiprą

Kelionių filtras


Viešbučio kategorija

Keliaujantiems į Kiprą

Kipras – bendra informacija

  • Gyventojų: 1,2 mln.
  • Sostinė ir didžiausias miestas: Nikosija
  • Sala yra padalinta į dvi dalis – viena yra nepriklausoma ir graikiška, kita priklauso Turkijai.
  • Viena iš nedaugelio ES šalių, kur važiuojama kairiąja kelio puse

Kipras ilgą laiką buvo labai strategiškai svarbi Viduržemio jūros sala. Tūkstančius metų dėl jos kovojo Egiptas, Graikija, Roma, Osmanų Turkija, D.Britanija, Arabų Kalifatai ir kone visos pasaulio superjėgos.

Dabar Kipras yra nepriklausoma prezidentinė respublika, tačiau šalyje yra dvi didelės žmonių grupės – Kipro graikai ir Kipro turkai. Dėl skirtingos politikos turkų mažuma net paskelbė šiaurinę Kipro dalį atskira respublika – Šiaurės Kipru, tačiau ją pripažįsta tik Turkija.

Kada keliauti?

Sakoma ir statistika rodo, kad Kipre (Graikiškajame Kipre) yra pačios švelniausios žiemos iš viso Viduržemio regiono. Visgi ekspertai pataria į Kiprą lagaminus krautis tarp vasario ir gegužės arba rugsėjo-spalio mėnesiais. Jeigu nebijote karščio arba mėgstate malonią 17-18 laipsnių vėsą – drąsiai keliaukite ištisus metus.

Ką pamatyti?

  • Petra tou Romiou uola– graikų mitologijoje būtent ši uola yra laikomas Afroditės gimimo vieta.
  • Karalių kapai – didžiulis mirusiesiems skirtas kompleksas pradėtas statyti dar IV amžiuje prieš mūsų erą. Dabar tai yra įspūdingas turistų traukos objektas.
  • Kato Paphos arcehologinis parkas – karalių kapai yra Paphos‘e, tačiau dėmesio vertas ir visas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas parkas. Čia galite pajusti ir suartėti su romėniškąja kultūra.
  • Nikosija – Kipro sostinė nėra didelis, tačiau tai labai gyvas miestas. Mieste galite užsukti į kavinę, pamatyti gražių Venecijos stiliaus namukų bei pajusti tikrų tikriausią kiprietišką gyvenimo būdą.

 Ką paragauti?

  • Halloumi – Halumis kilęs iš Kipro, tačiau populiarus beveik visame pasaulyje. Tai yra sūris, kurį vietiniai šefai verčia ir į užkandį ar patiekalą.
  • Koupepia– tradicinis Kipro valgis. Malta mėsa, ryžiai, svogūnai, pomidorai bei įvairiausi žalumynai. Šis patiekalas iš Kipro atkeliavo ir į visos Graikijos virtuves.
  • Kolokouthkia me ta afka – jeigu galima taip išsireikšti, tai šis patiekalas yra „pagalbinis“ ir patiekiamas šalia pagrindinio patiekalo. Tai tarsi kiprietiškos bulvytės fri. Kepta cukinija, kiaušinienė ir druska. Labai paprasta – labai skanu.

Ką patirti?

  • Šokite nuo uolos į vandenį – skaidri žydra jūra, puikus adrenalino ir džiaugsmo mišinys bei galimybė pajusti kažką naujo. Kipre tam yra puikių vietų.
  • Nufotografuokite saulėlydį prie Afroditės uolos – Graikų mitologijoje ši vieta yra kone šventa, o besileidžianti saulė nuostabiai nušviečia jūrą bei pakrantę.
  • Pasivaikščiokite Paphos – Pafos yra nedidelis miestas salos pietvakariuose. Buvęs net Europos kultūros sostine, šis Kipro miestas pasižymi spalvinga istorija bei net yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Jį tikrai verta aplankyti.

 Ką parsivežti?

  • Alyvuogių aliejus/alyvuogės – visame Kipre, kaip ir Graikijoje, didelę gyvenimo dalį užima alyvuogės. Iš jų gaminami aliejai bei kosmetikos produktai yra aukščiausios klasės. Ne tik skanu, bet ir praktiška.
  • Vynas – turbūt visos Pietų Europos šalys turi savo vyno tradicijas. Graikiškas vynas galbūt nėra toks žinomas, kaip prancūziškas, tačiau čia irgi yra didelė rūšių ir skonių įvairovė.
  • Ikona – Kipre esantys graikų stačiatikiai gamina labai gražias ikonėles. Čia jau nuo viduramžių atvykdavo įvairūs piligrimai, tad spausdintos arba rankų darbo ikonėlės yra tikrai unikalus kiprietiškas suvenyras.