Baltic Clipper
Mūsų Facebook puslapis

Kelionės į Beleką

Kelionių filtras


Viešbučio kategorija

Maitinimas

Kelionių organizatorius

Keliaujantiems į Beleką

Turkija – bendra informacija
  • Sostinė – Ankara (5,4 mln. gyventojų 2019m. duomenimis)
  • Didžiausias miestas – Stambulas (15 mln. gyventojų 2019m. duomenimis)
  • Gyventojų visoje šalyje: 82 mln., 2019m. duomenimis
  • Religija: 98,3% musulmonai, 0,4% krikščionys
  • Kalba: turkų
  • Valdymo forma: unitarinė prezidentinė konstitucinė monarchija
Belekas– bendra informacija
  • Gyventojų: kinta pagal sezoną (tarp 1 ir 10 tūkst., 2019m. duomenimis)
  • Belekas – kurortinis miestelis Antalijos provincijoje

Belekas yra nedidelė kurortinė vietovė Antalijos regione. 2019m. duomenimis šiame kurorte buvo daugiau nei 30 keturių ir penkių žvaigždučių viešbučių. Šalia jų sparčiai vystosi ir pramogų erdvės, restoranai, kavinės. Belekas labiausiai vertinamas dėl SPA paslaugų gausos ir mineralinio vandens šaltinių, kurių aplink kurortą yra septyni.

Turistai iš užsienio Beleką mėgsta ir dėl gražios bei gana ramios pakrantės, įvairialypės gamtos, spalvingos istorijos. Šalia Beleko randamas Kuršunlu krioklys, o prie šio gamtos stebuklo gyvena per 100 unikalių paukščių rūšių. Šioje Turkijos vietoje taip pat yra Pergė, senovinis Helenizmo laikų miestas, kuris turėjo didžiulį Aspendoso amfiteatrą, vieną didžiausių Senovės Graikijoje. Ir tai tik maža dalis to, ką galite pamatyti, paragauti, patirti bei parsivežti iš Beleko.

Kada keliauti?

Į Beleką geriausia vykti kovo-gegužės bei rugsėjo-lapkričio mėnesiais. Tokiu metu oras bus malonus, bet ne per karštas (25-28 laipsniai Celsijaus), o turistų srautai ne patys didžiausi.

Ką pamatyti?
  • Myra ir Kekova – Likijos miestai Myra ir Kekova – nors yra gana netoli vienas kito, išgyveno visiškai kitokius likimus. Myra (arba Mira) buvo apgyvendinta turkų ir įgijo kitą pavadinimą. Tai labai senovinis bei įdomus miestas, su savomis paslaptimis bei istorijomis. Na, o Kekovą negailestingai pasiglemžė jūra. Šiuo metu miesto likučiai yra giliai po vandeniu. Juos galima pažinti ekskursijos metu.
  • Pamukalė – jums tai bus visos dienos kelionė, tačiau išvysti kabančias Pamukalės terasas yra tikrai verta! Vietos pavadinimas turkų kalba reiškia „Medvilnės pilis“. Vieną kartą pamatę Pamukalės „kabančias vonias“, jas prisiminsite visą likusį gyvenimą. Tiesa, pačioje Pamukalėje yra ir puikiai išsilaikiusių Romos laikų griuvėsių. Deja, bet juos kartais užgožia nuostabios gamtos grožybės. Nepadrykite klaidos ir pro akis jų nepraleiskite!
  • Tahtali kalnas – 2366m aukščio kalnas ilgai buvo žinomas kaip Likijos Olimpas. Šalia Kemero esančio kalno viršūnė lengvai pasiekiama Olimpo funikulieriumi, kuris pakelia iki pat viršaus. Nuo Tahtali viršukalnės atsiverianti panorama gniaužia kvapą.
  • Kuršunlu krioklys – Antalijos regione. ~20km už Antalijos miesto yra ir Kuršunlu krioklio nacionalinis parkas. Tai labai įdomus objektas, tikrų tikriausias gamtos perlas. Krioklį supa gamtinis parkas, rezervatas. Krioklys dėl ypatingų klimato sąlygų sraunus būna tik kelis mėnesius per metus, mat vasarą jis išdžiūva iki silpnos srovelės.
Ką paragauti?

Turkijos virtuvė yra labai įvairiapusė. Turbūt žinomiausias turkiškas patiekalas Lietuvoje yra kebabas, tačiau jis tėra tik labai siaura ir maža visos šalies patiekalų paletės dalis. Nuvykus į Turkiją būtinai rekomenduojame paragauti:

  • Turkiškų saldainių (Turkish Delight arba Lokum)– apibūdinti šių saldainių skonį būtų sudėtinga. Tai unikalus produktas, kurio tikrai neturi jokia kita pasaulio šalis. Turkiški saldainiai yra ir populiarios lauktuvės, ir puikus skanėstas atostogaujant. Saldūs, su pistacijų, datulių, žemės arba graikinių riešutų įdaru gaminami gardėsiai neturi sau lygių.
  • Manti– dar Turkijos raviolli pravardžiuojami Manti tinka ir pietums, ir vakarienei. Nors juos paruošti trunka gana ilgai, vietiniai bei turistai labai mėgsta šį patiekalą. Rankų darbo tešlos kukuliukai ruošiami su ėrienos arba jautienos įdaru. Tradiciškai ant Manti pilamas į grietinę panašus padažas, tačiau pagardinimas gali skirtis priklausomai nuo regiono bei restorano. Mes labai rekomenduojame Manti, mat į kiekvieną jų porciją šefas įdeda šiek tiek širdies.
  • Baklava  – sluoksniuota tešla susukta ritinėliais. Viduje riešutai. Tešla apipilta cukraus sirupu. Saldu? Taip. Skanu? Be galo!
  • Turkiška arbata – arbatą dažnai siejame su Kinija, Šri Lanka, Anglija. Turkija tarp tų šalių įvardinama retai. O veltui, mat Turkijoje arbata siejama su svetingumu, todėl priimdami svečius namuose arba restorane turkai dažnai vaišina arbata bei susėda išgerti puodelio kartu su atvykėliais. Mes rekomenduojame saldžią obuolių arbatą, kuri yra kone visiškai išskirtinė Turkijos virtuvės dalis.
  • Kebabai – taip, galbūt Lietuvoje jį ir ragavote, tačiau autentika yra autentika. Vietiniai meistrai bei tradicijos daro savo. Visi turistai kone vienbalsiai pritaria, kad turkiški kebabai yra patys skaniausi pasaulyje. Galbūt paslaptį sužinosite jūs ir parvežę ją į Lietuvą įkursite savąjį turkiškų kebabų restoraną?
Ką patirti?
  • Užsukite į hamamą – Turkija turi stiprias pirčių tradicijas. Antalijos regione pirčių kultūra – bene labiausiai išvystyta visoje Turkijoje ir dėl to vietiniai bei atvykėliai dažnai susiburia į vietinius hamamus (pirtis). Dekompresija saunoje bei garų vonia ir masažas atstoja labai kokybiškas SPA procedūras.
  • Nerkite į gelmes– nuostabi Viduržemio jūros pakrantė siūlo neišsemiamas nardymo galimybes. Paviršinis bei povandeninis nardymas čia yra labai populiarus, todėl nesunkiai rasite sau įdomią ar patinkančią programą.
  • Plaukite adrenaliną garantuojančiais „raftais“ – raftai – daugiavietės pripučiamos valtys. Kiopriuliu kanjonas – bene gražiausias gamtos kampelis Antalijos regione. Sudedame abu dalykus kartu ir gauname kelionę, kuri privers šaukti iš džiaugsmo bei aikčioti iš nuostabos. Plukdoma tikrai nesudėtinga trasa, viską prižiūri profesionalūs instruktoriai, todėl ši pramoga bus smagi vyresniems bei jaunesniems.
Ką parsivežti?

Iš Turkijos galima parvežti pačių įvairiausių suvenyrų bei dovanų. Nesvarbu ar perkate sau, ar draugams, o gal giminaičiams – štai dalykai, kuriuos verta parsivežti iš Ispanijos:

  • Turkiški saldainiai bei arbata – jeigu neturėsite galimybės šių produktų išbandyti vietoje, būtinai juos parsivežkite. Kitu atveju tai nepagailėkite tokių lauktuvių savo artimiesiems!
  • Piktoji akis (Nazar) – nors abi tautos (graikai bei turkai) ginčijasi, iš kur kilo šis talismanas, Turkijoje, kaip ir Graikijoje, o ypač arti Turkijos esančiose Graikijos salose populiarūs Nazar talismanai. Pasak istorijos, jie apsaugo nuo prakeiksmų bei negerų ir piktavališkų kėslų.
  • Turkiški rankšluosčiai– kadangi šioje šalyje yra gilios pirčių tradicijos, tikrai nenuostabu, kad čia gaminami ir nuostabūs bei unikalūs rankšluosčiai. Smagiausia tai, kad už sąlyginai nedidelę kainą galima įsigyti be galo gražių rankų darbo rankšluosčių su ornamentais, iliustracijomis.
  • Kilimai, užtiesalai, audiniai– galima ginčytis, kurie gi kilimai garsesni: turkiški ar persiški? Kad ir kaip ten bebūtų, Turkijoje audžiami kilimai pasižymi pasaulinio lygio kokybe ir grožiu. Galbūt kai kam toks kilimas bus per didelis pirkinys, tad tokiam atvejui puikiai tiks ir užtiesalas, staltiesė.
  • Keramika – visame Viduržemio jūros regione yra nuostabios keramikos dirbimo tradicijos. Turkija – ne išimtis. Daugiausiai meistrų susibūrę ne kur kitur, o pačiame didžiausiame šalies mieste Stambule. Tačiau ir kurortų turguose bei vietinėse suvenyrų parduotuvėse nesunkiai rasite kažką, kas kris akį ir bus puikus suvenyras arba dovana.
  Geriausi pasiūlymai - tiesiai į Jūsų pašto dėžutę
© 2019 UAB „Baltic Clipper“. Visos teisės saugomos.