Baltic Clipper
Mūsų Facebook puslapis

Kelionės į Koso salą

Keliaujantiems į Koso salą

Graikija – bendra informacija

  • Sostinė ir didžiausias miestas – Atėnai (3mln. gyventojų 2019m. duomenimis)
  • Gyventojų visoje šalyje: 10,8mln., 2019m. duomenimis
  • Religija: 93% krikščionys (90% - rytų stačiatikiai), 4% nereligingi, 2% musulmonai
  • Kalba: graikų
  • Valdymo forma: unitarinė parlamentinė respublika

Kosas – bendra informacija

  • Plotas: 290,3 kv.km
  • Gyventojų: 33 tūkst., 2019m. duomenimis

Koso sala yra Egėjo jūroje, visai netoli Turkijos teritorijos. Kosas yra istoriškai svarbi Graikijos dalis, mat salos pavadinimas pirmą kartą paminėtas dar „Ilijadoje“. Salą valdė įvairios civilizacijos, nuo Mikėnų iki turkų Osmanų. Dėl šios priežasties saloje išliko pačių įvairiausių tautų įkvėpto palikimo. Dabar Koso salą žmonės lanko dėl auksinių paplūdimių, ramios aplinkos bei turtingos istorinės atmosferos.

2019m. duomenimis Koso saloje gyveno ~35 tūkstančiai gyventojų. Nors tai tikrai nėra daug, tačiau mažas gyventojų skaičius visiškai neatspindi įspūdžių gausos, kurią patiria kiekvienas čia atvykęs turistas.

Kada keliauti?

Į Koso salą  vykti rekomenduojame balandžio- birželio mėnesių intervale, bei rugpjūčio vidurio – spalio pradžios tarpe. Oro ir vandens temperatūra tada bus maloniai šilta, o jums nereikės jaudintis dėl perkaitimo.

Ką pamatyti?

  • Hipokrato medis – anot legendos, po būtent šiuo medžiu savo mokiniams žinias perdavė medicinos „tėvas“ Hipokratas. Tai nėra labai didelis ar įspūdingas monumentas, tačiau medikams bei Antikos istorijai prijaučiantiems asmenims tai bus labai simboliška vieta.
  • Asklepijaus šventykla (Asklepionas) – Asklepionas tai šventovės ir ligoninės mišinys senovės Graikijoje. Pasak legendos, pusdievis Asklepijus buvo toks talentingas gydytojas, kad galėjo net prikelti numirusius. Jo garbei ir buvo statomos šventyklos/senoviniai SPA centrai, kur buvo gydoma ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai.
  • Lido vandens parkas – ypač jauniesiems turistams bus labai smagu bent pusdienį ar dieną praleisti daugybę čiuožyklų, baseinų ir kitų vandens pramogų po atviru dangumi pasiūlyti galinčiame Lido vandens parke.
  • Plaka miškas  – labai unikali miškinga vietovė, kurioje išstatyta daugybė pikniko stalelių. Pasiėmę maisto „išsinešimui“ arba pasigaminę užkandžių patys, prisėskite ir pasigerėkite jus supančia aplinka. Plaka miškas – išskirtinė vieta, kurioje visai šalia jūsų klaidžios povai, jūrų vėžliai bei kiti gyvosios gamtos atstovai.

Ką paragauti?

Graikijos virtuvė yra labai įvairiapusė. Galima sakyti, jog šių kraštų gyventojai pasiliko labai unikalius savus patiekalus bei pasisėmė gerų idėjų iš turkų, italų, Šiaurės Afrikos bei Viduržemio jūros salų gyventojų ir jas adaptavo savaip. Rezultatas – be galo skanūs ir įdomūs maisto produktai. Štai, ką rekomenduojame paragauti:

  • Tzatziki – tai sriuba, salotos arba garnyras, gaminamas iš graikiško jogurto, agurkų, česnakų, druskos, alyvuogių aliejaus. Kartais dar gali būti įmaišoma citrinos sulčių, krapų, mėtų. Tai puikus užkandis arba pagardas!
  • Baklava –Baklava - riešutų, sviesto ir cukraus derinys, suvyniotas į miltinę tešlą phyllo. Viskas dar apipilama cukaus sirupu, kurį sugeria tešla.
  • Tomaotokeftedes – gimę Santorinyje bei Syros salose, Tomaotokeftedes tai pomidorų pagrindo vegetariškas patiekalas. Tam, kad pavyktų jį pagaminti, reikia tinkamai paruošti pomidorus, kas užtrunka bei reikalauja šefo įgūdžių. Galutiniame produkte yra gausybė poskonių bei mažų akcentų, kurie perteikia visą Graikijos virtuvės magiją.
  • Ouzo – anyžių degtinė, vienas iš populiariausių alkoholinių gėrimų Graikijoje.
  • Frappe – nustebsite sužinoję, kad graikų kavos meistrai yra vieni iš gerbiamiausių visame pasaulyje, nors graikiškas kavos pupeles parduotuvėse rasti sunku. Ypač Antikos tėvynėje mylima frappe – būtent čia išrastas kavos gėrimas iš kavos miltelių, vandens (bei kartais pieno) ir cukraus. Šaltas, skanus gėrimas būna tikra atgaiva karštą dieną, o saldumo pasiilgusiems frappe patiekiama su ledais.
  • Gyros – kažkas tarp tortilijos ir kebabo, Gyros yra į turkišką pitos duoną susukta skrudinta mėsa, pagardinama padažais, svogūnais, salotų lapais, pomidorais bei kartkartėmis net bulvių traškučiais.

Ką patirti?

  • Pabraidykite Aghios Stefanos paplūdimyje – šis paplūdimys turbūt yra viena iš žymiausių Koso salos vietų. Visgi bene didžiausia atrakcija yra ta, kad ant kranto stūkso kelių krikščioniškų bažnyčių griuvėsiai. Pasak istorikų, tai turėjo būti vienos įspūdingiausių šventovių salos istorijoje. Maudynės tokioje didingoje vietoje turi savotišką šarmą.
  • Pasigerėkite autentiškais graikiškais šou – nors Koso sala arti Turkijos, graikiška kultūra čia labai klesti. Kiekvieną vasarą Kose vyksta gyvi pasirodymai, kurių metu vietinis jaunimas bei kartais ir profesionalūs atlikėjai demonstruoja jums šokius, dainuoja dainas, atlieka triukus.
  • Aplankykite Antimakijos pilį – geriausiai šios vietos grožis atspindi saulėlydžio metu. Šv.Jono ordino riteriai šią pilį pastatė XIVa. ir nuo tada tai buvo bene svarbiausia salos tvirtovė. Antimakijos pilis – vienas iš nedaugelio taip gerai išlikusių istorinių objektų Koso saloje. 

Ką parsivežti?

  • Viskas iš alyvuogių – Graikija yra viena iš pirmaujančių valstybių pasaulyje pagal alyvuogių auginimą ir jų produktų gamybą. Aliejus maistui, kosmetikos gaminiai, konservuotos alyvuogės arba kiti produktai iš alyvuogių šioje šalyje tik aukščiausios klasės!
  • Ouzo bei anyžiniai saldainiai – stiprus anyžinis skonis atspindi tai, kokie turėtų būti unikalūs graikiški delikatesai. Nors Ouzo labiau tinka šventėms, anyžiniai saldainiai bus daugiau ekstremalus pasirinkimas, leisiantis pažinti naujus skonius.
  • Mati talismanas – tai yra graikiškas simbolis, kuris, pasak legendos, saugo nešiotoją nuo „Blogosios akies“. Ją minėjo ir žymusis Antikos mąstytojas Platonas. Jei nešiosite arba arti savęs turėsite Mati, būsite apsaugoti nuo blogio.
  • Keramika – Paros, Rodo bei ypač Sifnos salos garsėja gražiais keramikos dirbiniais. Ne tik šiose vietovėse, tačiau ir žemyninėje Graikijos dalyje galite rasti nuostabių lėkščių, puodelių, dubenėlių bei kitos keramikos, kuri tiks kaip suvenyras arba dovana.