Keliaujantiems į Korsiką
Prancūzija – bendra informacija
- Sostinė ir didžiausias miestas – Paryžius (12,5 mln. gyventojų, 2019m. duomenimis)
- Gyventojų: 67 mln. 2019m. duomenimis
- Teritorijos dydis: 551 695 kv. km
- Religija (2019m. duomenimis): 51% krikščionys, 40% nėra religingi, 6% musulmonai, 1% judėjai
- Valiuta: Euras (EUR)
- Kalba: prancūzų
- Turi sienas su (Europinė dalis): Ispanija, Andora, Italija, Šveicarija, Vokietija, Liuksemburgu, Belgija, Monaku
Galima ginčytis dėl niuansų, tačiau faktas kaip blynas – Prancūzija yra viena iš gražiausių, įdomiausių bei svarbiausių valstybių visame pasaulyje. Viena iš didžiausių Europos šalių visoje civilizacijos istorijoje palikusi ne vieną ryškų įspaudą bei padariusi smarkią įtaką Europos, Afrikos, Azijos bei Šiaurės Amerikos raidoje. Nuolat figūruojanti tarp ekonomiškai, politiškai ir karine prasme galingiausių planetos šalių, Prancūzija gali nudžiuginti modernių miestų ir stiklinių dangoraižių bei istorinių vertybių darna. Čia, kaip niekur kitur sugyvena sena ir nauja.
Pasak 2010-2018m. duomenų, Prancūzija yra turistų labiausiai lankoma pasaulio šalis. Paryžius bei Prancūzijos Rivjera yra du didžiausi traukos objektai, kurie pasiima „liūto“ dalį iš bendro turistų skaičiaus. Unikalesnių įspūdžių ieškantys turistai gali laisvai patraukti po Pietų ir Centrinę Prancūziją sava eiga bei pažinti Bordo, Korsiką, Marselį ir juos supančius mažus miestelius. Kiekviename iš jų slepiasi tūkstančiai naujų istorijų ir įspūdžių.
Prancūzija garsėja nuostabia virtuve, mada, menais ir vynais. Bagetės, eklerai, kruasanai bei kiti legendiniais tapę patiekalai tėra ledkalnio viršūnė. Prancūzijos virtuvė tokia įvairi ir spalvinga, kad visai jai pažinti reikėtų ne vienerių metų. Prancūzijos mada ir menas sukoncentruoti Paryžiuje. Chanel, Dior, Louis Vuitton ir dar daugybė garsių prekės ženklų yra įsikūrę būtent čia. Na, o meno Prancūzijoje pristatinėti nereikia. Į šį miestą įkvėpimo semtis keliavo Pikaso, Van Gogas, Modiljanis... Luvras, Pompidou ir daugybė kitų muziejų sutraukia kelių valandų ilgio eiles meno ištroškusių turistų. Na, o vynai yra taip pat neatsiejama Prancūzijos kultūros bei istorijos dalis. Būtent Bordo regionas labiausiai garsėja kaip pasaulio vyno sostinė ir čia gaminama pačių įvairiausių rūšių sodraus suaugusiems skirto gėrimo.
Jeigu kalbėtume apie Prancūzijos istoriją, tai jai reikėtų atskiros knygos. Garbingas pralaimėjimas Romai, didžiulė Karolingų imperija, Šimtametis karas su Anglija, Absoliutizmas ir karaliai, Revoliucija ir Napoleonas, Kolonizacija bei galų gale du pasauliniai karai suformavo tokią Prancūziją, kokia yra dabar. Kiekvienas laikotarpis atsimenamas dvejopai – tiek su pakilimais, tiek su nuoskaudomis. Prancūzai gana gerai interpretuoja įvairius Europos istorinius įvykius bei sau priskiria nemažai nuopelnų dėl įvairių karinių pergalių, kuriose atliko, kad ir epizodinį vaidmenį.
Korsika – bendra informacija
Geriausiai žinoma kaip Napoleono Bonaparto gimtinė, Korsika yra labai unikali Prancūzijos sala. Šioje saloje susipynę Italijos bei Prancūzijos kultūros bei papročiai, o ir korsikiečių akcentas kalbant prancūziškai labai primena itališką.
Sala yra Viduržemio jūroje tarp Prancūzijos ir Italijos. Į Pietus nuo Korsikos rasime Sardiniją, kuri jau priklauso Italijai. Pati sala nuolat buvo didžiųjų galių kovos sūkuryje. Čia kažkuriuo metu dominavo Graikija, Kartagina, Roma, Frankų Imperija, vėliau ir iki dabar jos valdymą perėmė Prancūzija.
Dabar Korsika garsėja kaip kalnuota, tačiau nuostabaus grožio sala, kurioje galima rasti įspūdingo ryškumo istorinį palikimą bei ne vieną gamtos suformuotą objektą, kuris traukia turistus. Trumpos ar ilgesnės atostogos Korsikoje tikrai paliks stiprių prisiminimų ateityje, tad drąsiai keliaukite čia!
Kada keliauti?
Į Korsiką geriausia keliauti vėlyvą pavasarį arba vasaros pabaigoje-rudens pradžioje, mat liepos mėnesį turistų srautai patys didžiausi.
Ką pamatyti?
- De Rondinara paplūdimys – tai bene gražiausias ir populiariausias paplūdimys Korsikoje, įsikūręs nedidelėje įlankoje. Skaidrus ir šiltas jūros vanduo bei auksinis smėlis sukurs tobulą derinį atsipalaidavimui.
- Aragono karaliaus kaiptai – šis legendomis apipiltas objektas yra labai įdomus, tiek savo kilme, tiek išvaizda. Šie laiptai yra išskaptuoti labai įspūdingoje uoloje, 45 laipsnių kampu, o juos sudaro net 187 atskiri laipteliai. Tiek iš jūros, tiek besileidžiant jais viskas atrodo tarsi iš kompiuterinio žaidimo, o ne realybės.
- Nacionalinis Korsikos parkas – užimantis apie 40 proc. salos teritorijos, šis parkas tikrai yra būtina aplankyti vieta. Į parką atvykite nusiteikę pasivaikščioti ir rasite begalę įspūdingų ir vaizdingų maršrutų, kur bus ne viena asmenukės bei kitokio įvertinimo verta vieta.
Ką paragauti?
- Midijos – Prancūzijoje jūros gėrybės yra neatsiejama virtuvės dalis. Nors midijų galima pavalgyti ir Lietuvoje, tačiau originalios, prancūziškos moules frites bus tikrai įsimintino bei pasakiško skonio.
- Sraigės – užsieniečiams sunku perprasti kodėl būtent Prancūzijoje sraigių valgymas toks populiarus. Tačiau čia tai yra ne bet koks užkandėlis, o pats tikriausias desertas, pagardinamas česnaku bei sviestu. Vietiniai sraiges vadina Escargot, o jas išbandę užsieniečiai pagaliau supranta kodėl gi prancūzams jos tokios skanios.
- Coq au vin – „Gaidys su vynu“ taip verčiamas šio patiekalo pavadinimu. Iš tiesų tai dažniau čia dedama ne gaidžio, o vištos mėsa. Ji patiekiama daržovių, česnakų, grybų ir raudono vyno (beveik visad Burgundiško) sultinyje.
- Austrės –Sakoma, kad Bretanėje patiekiamos pačios skaniausios austrės. O kokios jos kitose Prancūzijos dalyse? Išsiaiškinkite ragaudami!
- Kruasanai ir bagetės – klasikiniai vietinės (ypač Paryžiaus) kultūros užkandžiai, valgomi ir patiekiami itin dažnai
- Prancūziškas troškinys – Ratatouille yra svarbi nacionalinės virtuvės dalis, įkvėpta prie Viduržemio jūros esančių šalies regionų (Pronvaso). Jį sudaro cukinijos, grybai, baklažanai, pomidorai, svogūnai, prieskoniai.
Ką patirti?
- Sudalyvaukite vyno degustacijoje – be vyno Prancūzija nebūtų Prancūzija. Daugybė šeimų ir verslų ištisus šimtmečius verčiasi vyndaryste bei sūrio gamyba. Šioje šalyje tai yra prestižinis bei unikalus amatas. Turėdami galimybę ir noro – būtinai leiskitės į saloje esančius vynuogynus, kur jums būtų suorganizuota degustacija.
- Praleiskite dieną Ajače – nedidelis, bet kultūriškai turtingas miestas yra legendinio karvedžio Napoleono gimtinė. Galite aplankyti senąjį Bonapartų namą, pasižvalgyti į jūrą, užsukti į kazino bei prisėsti vienoje iš daugelio miesto kavinių.
- Kalnai – jeigu jums patinka laipiojimas į kalnus bei pramogos aukštai virš jūros, Korsika jums bus tarsi mažas rojaus kampelis.
Ką parsivežti?
- Vynas bei šampanas – tai du gėrimai, kurių Prancūzijoje pagaminama labai daug. Vyno ir šampano galima rasti tūkstančius rūšių ir visos jos skirtingos. Jeigu turite silpnybę šiems gėrimams arba pažįstate tuos, kas turi – idealesnės dovanos iš Prancūzijos tikrai nerasite!
- Sūris – Prancūzai juokauja, kad šalyje yra 365 sūriai, po vieną naują kiekvienai metų dienai. Galbūt visų jų namo parsivežti ir nepavyks, tačiau įdomesnį variantą arba labai skanią opciją į lagaminą sutalpinsite nesunkiai.
- Kvepalai – kadangi čia įsikūrę žymūs kvepalų gamintojai, savaime suprantama, kodėl verta iš Prancūzijos vežtis kvepalus, tačiau pro akis nepraleiskite ir boutique tipo parduotuvių, kur galite rasti išskirtinį aromatą.
- Beretė – prancūziškiausias įmanomas aksesuaras, kuris niekad neišeina iš mados.
- Druska – įvairiose Prancūzijos vietose (ypač Bretanėje) yra vertinama druska. Kadangi prancūzai yra gerąja prasme pamišę dėl kulinarijos, natūralu, kad svarbus kasdienis prieskonis čia yra daugiau nei tik produktas parduotuvės lentynose. Kaip suvenyrą arba dovaną nesunkiai rasite spalvotą druską, druską su skoniu, druską su triufeliais ir t.t.